כוחן של מילים

כוחן של מילים.
בערב חג שוחחתי עם שלושה מטופלים.
השיחות היו משמעותיות ועסקו בשאלות על מצבם וההתנהלות שלהם.
מצאתי את עצמי שוב ושוב בוחנת את אוצר המילים, בהן השתמשו במהלך השיחה.
מטופלת אחת תיארה את מצבה היום בהריונה. גורמי הלחץ שלה רבים וכל דבר גורם לעוד חרדות. במהלך השיחה היא אמרה ששוב יש לה בחילות וזה מאד מלחיץ אותה. "הלוואי והכל יהיה בסדר. בעזרת השם אולי יהיה בסדר".
האם זו חשיבה חיובית ומה בעצם היא אומרת לי?
מטופל שני דיבר על הצלחה. הוא הצליח להכין הרצאה בצורה טובה ולהרצות מול קהל. המשפטים שבהם הוא תיאר את הצלחתו: "אני כישלון והפעם איכשהו עמדתי ודיברתי סביר, זה לא בזכותי זה בזכותך כי הכנת אותי טוב. אני לא מסוגל להכין הרצאה טובה לבד ובמקרה זה הצליח לי במקרה".
האם זה יצר אצלו תחושת הצלחה?
והדוגמא השלישית של מטופלת שרוצה ויורדת יפה במשקל. במהלך חודש ואימון בריאות ירדה 3 ק"ג. המשפטים שציינה היו: "אני שמנה, יש לי ראש שמן אני לא רואה עצמי רזה. אני לא אצליח להתקדם".
האם היא מצליחה לראות ולחוות את תחושת הצלחתה?
שלוש הדוגמאות מתארות את הצורך בראיה אחרת ושימוש שונה במילים.
המילים אמנם יוצאות מפינו, אך הן נצרבות בתת המודע שלנו.
אם אנחנו רוצים לקדם או להאמין במשהו ולפעול מתוך האמת הפנימית שלנו, או לבקש שמישהו אחר יעשה משהו עבורנו, חשוב להגיד את מה שאנחנו רוצים ולא מה שאנחנו לא רוצים.
במקום להשתמש במילה – זה לא ילך לי גם הפעם, להפוך את המילים לחיוביות – הכל הולך לי מצוין, ההיריון מתקדם באופן תקין והכל בסדר. אני עושה את כל מה שאני יכולה.
דבר נוסף, המוח לא יודע ולא מבין מה היא המילה – לא, או אסור." אני לא ארזה" ככל שנרבה להשתמש במילים כמו לא אהיה רזה – אז במח יתקבע על "אני שמנה", ונקבל את ההפך ממה שאנו רוצים. המח יתקבע על המחשבה השלילית. זה לא אומר שאנו צריכים לשקר לעצמינו, אלא לנסות ולמצוא מחשבות מקבילות שיקדמו אותנו. וכן עלינו להוריד את המילה "לא" ולהוציאה מאוצר המילים שלנו ולומר כמה שיותר את מה כן אנחנו רוצים.
אחזור למטופלים של אתמול:
המטופלת בהריון אמרה: "את יודעת, בעצם אין מה לדאוג, זה בסה"כ בחילה והיא תעבור. הכל בסדר בהריון זה, אני קשובה ועושה מה שאני יכולה. תודה שאת תמיד שם ואלוהים יהיה איתי אם אני אעזור לעצמי".
ענת טרגר שיקלוש