אניאגראם

אניאגרם

האניאגרם הוא מודל דינאמי רב עוצמה, החושף אמת בסיסית על הטבע האנושי.

האניאגרם, כמערכת פסיכולוגית של טיפוסי אישיות, התפתחה רק בשנות ה -60 המאוחרות.

אוסקר איצ'אזו, מייסד ה-Arica School- בשנות ה 50. פילוסוף ומורה להתפתחות האדם מבוליביה, הוא היה הראשון שהשתמש באניאגרם כדי לתאר ולהסביר טיפוסי אישיות שונים.

ד"ר קלאודיו נארנחו, פסיכיאטר מצ'ילה, אחד מתלמידיו הראשונים של איצ'אזו שהתמחה בטיפולוגיה של בני האדם, הרחיב והעמיק את חקר האניאגרם. נארנחו שהיה מטפל גשטאלט ידוע, חקר את האפיונים הפסיכולוגיים של תשעת הטיפוסים במונחים של הפסיכולוגיה המערבית וגיבש את האניאגרם לצורתה הנוכחית.

בתחילת שנות ה-70, הוא הביא את ממצאיו לאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, שם הוא לימד את האניאגרם בהקשר של התפתחות אישית. הוא פרסם ספרים רבים בנושא והפך לדמות המובילה בתחום.

האניאגראם הוא מודל טיפולוגי פסבדו-מדעי, המאפשר לאדם לסווג את עצמו לאחד מתשעה טיפוסי אישיות ראשיים.

המונח "אניאגרם של האישיות" מתורגם כ"טבלת התשע" כתרגום חופשי של המילה מיוונית - אנא=תשע, גרם=רישום.

כל טיפוס, כמו כל אדם, יכול להיות ברמה גבוהה, בינונית או נמוכה. לפי התאוריה אישיותו של אדם משויכת הן ברמה הגבוהה והן ברמה הבינונית או הנמוכה לטיפוס שאליו הוא משתייך. כלומר: ההתבטאות של הרמה, היא התבטאות שונה אצל כל טיפוס.

הטיפוסים מסווגים בשלוש הקבוצות

ע"פ התאוריה 9 הטיפוסים מחולקים ל-3 קבוצות (או שלישיות): שלישיית הרגש, שלישיית העשייה, שלישיית הכוח.

שלישיית הרגש - הם הטיפוסים 2, 3 ו- 4, להם עלולות להיות בעיות בתחום הרגש.

שלישיית העשייה - הם הטיפוסים 5, 6 ו- 7, להם עלולות להיות בעיות בתחום העשייה.

שלישית הכוח - הם הטיפוסים 8, 9 ו- 1, להם עלולות להיות בעיות בתחום השימוש בכוח.

האניאגרם משרת אותנו בשלושה היבטים עיקריים: התפתחות אישית, התפתחות מקצועית ושיפור מערכות יחסים.

יישומים: (נכתב על ידי המרכז הישראלי לאניאגראם)

שיטת האניאגרם תפסה את מקומה בעשור האחרון, כאחת השיטות המובילות ביותר בתחום הפיתוח והאפיון האנושי. הידע שמספק מודל האניאגרם הולך ומתפשט בכל רחבי העולם ומיושם בתחומים רבים ומגוונים כמו: פסיכולוגיה, פילוסופיה, עסקים, חינוך, ביוגרפיה, אמנויות, הכימיה של המוח, ליהוק ומשחק, שיווק ומכירות, ייעוץ משפטי, ספורט, רפואה, פוליטיקה ועוד.

עסקים: ארגונים וחברות מיישמים את מודל האניאגרם להגברת התפוקה, המוטיבציה, התקשורת והפרודוקטיביות של עובדים ומנהלים. המודל מציע פתרונות ושיטות עבודה בתחומים כמו: ניהול, מנהיגות, פיתוח צוותים, פתרון קונפליקטים, משא ומתן, תקשורת בינאישית, תהליכי הערכה ומשוב, ניהול יעיל של ישיבות צוות, תפקוד במצבי לחץ ועוד

פסיכותרפיה: פסיכולוגים ופסיכיאטרים משתמשים באניאגרם להבנה טובה יותר של התהליך הפסיכולוגי, מקורות הכאב ודפוסי החשיבה, הרגשות וההתנהגות של המטופלים שלהם. הם משתמשים בתובנות העמוקות על תשעת הטיפוסים לפיתוח גישות טיפול שונות, להגברת יעילות הטיפול והאצת התהליך.

אמנות: הבנת המניעים והאפיונים של תשעת הטיפוסים, תורמת ליצירת דמויות עמוקות ואמינות יותר בספרות, בקולנוע ובתיאטרון. שחקנים, תסריטאים, במאים ומלהקים משתמשים באניאגרם הן להבנת העולם הפנימי והמניעים של הדמויות הכתובות והן למשחק מדויק ואמין.

חינוך: מורים ומנהלים משתמשים באניאגרם כדי להבין את הקשיים הייחודיים של כל תלמיד ולהעצים את האיכויות הטבעיות שלו. המודל מאפשר להם להכיר את תשע סגנונות הלמידה השונים ולהתאים את סגנון ההוראה שלהם לכל טיפוס.

רפואה: האניאגרם מסייע לרופאים ומטפלים להכיר את האתגרים הייחודיים לכל טיפוס, פעמוני האזהרה, ומה נדרש מכל אחד מהם בכדי לשמר את בריאות הגוף והנפש שלהם. רופאים לומדים להכיר תשעה סוגים של חולים, תלונות אופייניות, רגישויות, וסגנון התקשורת והטיפול היעיל עם כל אחד מהם.

גישור: האניאגרם מאפשר למגשרים, להשתמש בתשע השפות השונות בעבודתם עם אנשים. הבנת הטריגרים הרגשיים, הצרכים הבסיסיים ונקודות המבט של כל טיפוס, מסייעת להם ביישוב סכסוכים ופתרון קונפליקטים בין אנשים.